Element Aarde: de nazomer

Milt – geaard zijn
Gevoed worden en genieten. Het zijn twee begrippen die bij het element Aarde horen. Dit element is verbonden met de Milt en daarmee met onze spijsvertering. Het element Aarde hoort bij de nazomer, een apart seizoen in de Chinese filosofie. Het is de tijd van vrucht dragen en oogsten, van harmonie en stabiliteit. Het is de tijd waarin we werkelijk volwassen worden, ons bestaan vormgeven en de vruchten plukken van onze inspanningen. We staan open om te ontvangen. Immers, de aarde is een voedende energie, zowel voor ons lichaam als onze geest want ook schoonheid kan ons voeden. De pracht van de natuur, de ontroering die kunst teweeg kan brengen, de warmte en geborgenheid van onze relaties, het is allemaal voeding voor onze geest, onze ziel, zo je wilt.

Eigenwaarde
Als je goed ‘geaard’ bent, sta je stevig in je schoenen en voel je je sterk en evenwichtig. Je zorgt in alle opzichten goed voor jezelf en doet dus regelmatig dingen die je fijn vindt en waar je van geniet. Je bent ook prima in staat om goed voor anderen te zorgen en bewaakt daarin je grenzen. Je bent alert en je denken is helder. Als je Aarde-element in balans is heb je voldoende eigenwaarde en is de tijd van jezelf steeds bewijzen voorbij. Je weet wat je ‘waard’ bent.

De waarde van iets, in de betekenis van praktisch nut, heeft daarom ook met het element Aarde te maken. In de gezondheidszorg zie je dat onder andere terug in de roep om wetenschappelijk bewijs voor behandelmethodes. Velen hebben alleen vertrouwen in een behandeling als de wetenschap heeft aangetoond dat ze werkt. Dan pas kan het van praktische waarde zijn. Dat acupunctuur voor velen werkt weten we allang uit ervaring. Maar voor hen die het toch ‘bewezen’ willen zien, verschijnen er regelmatig wetenschappelijke studies waarin dat wordt bevestigd. In het kenniscentrum van de NVA hebben we die studies verzameld.

Nerveus
Waaraan merk je als je Aarde-element en de energie van de Milt verstoord zijn? Piekeren is een typische kwaal die dan kan ontstaan. Piekeren, tobben, malen, je denken krijgt iets nerveus en je kunt het niet meer stoppen. Ook het gevoel van leeg lopen hoort bij Aarde. Dat gevoel ontstaat vaak als je veel zorgt voor anderen en niet meer aan jezelf toekomt. Je energie neemt af en je ervaart een gevoel van zwaarte en stagnatie. Dat gevoel van stagnatie kan zich ook op emotioneel vlak voordoen, bijvoorbeeld als je blijft vasthouden aan de veiligheid en zekerheid van je huidige situatie terwijl die niet meer ‘voedend’ is. Of als je altijd conflicten vermijdt, uit angst de harmonie te verstoren maar waarmee je wel jezelf tekort doet. Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan hebben te maken met de spijsvertering.

Wat kun je doen om de Milt-energie en het Aarde-element in balans te brengen?
Lichamelijk:

Aarde gaat over voeding in de brede zin van het woord maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoe en wat je eet. Eet met aandacht en zo puur mogelijk. Eet niet te veel door elkaar. Vermijd zoveel mogelijk rauwkost, zuivel, koude producten en suiker. Gestoomde groenten, gekiemde zaden en gemberthee zijn wel een goede voedingsbron voor je.
Emotioneel:

Neem regelmatig rust – ook na het eten – en een moment om je bewust te worden van het hier en nu. Ook mag je je vaker bezighouden met dingen die jou voeden. Waar geniet je van? Voor welke dingen in je leven ben je dankbaar? Een acupuncturist kan je goed ondersteunen in dit proces. Hij of zij helpt je ook verder als bovenstaande tips te weinig opleveren.

 

Bron: NVA

Plaats een reactie