Element Vuur: de zomer

Hart – verbonden zijn
Tevredenheid en vreugde. Het zijn fijne gemoedstoestanden en ze horen bij de energie van het Hart en het element Vuur. Het is de energie van de zomer, waarin de natuur tot volle bloei komt. Het Hart wordt ook wel de koning(in) van alle emoties genoemd. Onze verbinding met het leven, met anderen, met de natuur, met de kosmos, het verloopt allemaal via het Hart. Spreekwoordelijk kun je het openen en sluiten, kun je het luchten en uitstorten, kan het breken en krimpen. Geen orgaan dat meer tot onze verbeelding spreekt dan het hart.

Als je je vitaal voelt en je hebt je leven ingericht zoals jij dat wilt (de twee fasen hiervoor), is de weg vrij voor de Hart-energie om te stromen. Je bent dan vrolijk zonder specifieke reden, je hebt een opgeruimd gemoed, bevredigende relaties en je hebt zin in het leven. Je bent een tevreden mens. Tevredenheid is misschien wel de meest onderschatte eigenschap in deze tijd, waarin we altijd lijken te streven naar meer, beter en spannender. Bijna alsof tevredenheid stilstand zou inluiden.

Koers
Toch is tevredenheid iets waar bedrijven en organisaties steeds naar streven; de tevredenheid van klanten, van patiënten. Zo laat de NVA regelmatig een tevredenheidsonderzoek doen onder patiënten die worden behandeld met acupunctuur. De mate van tevredenheid onder hen is medebepalend voor de koers die de NVA kiest. Soms betekent dat ‘doorgaan op de gekozen weg’ omdat patiënten simpelweg heel tevreden zijn. En dat is zeker geen stilstand.

Hyperactief
Als de energie van Hart en het element Vuur gestagneerd raken, kan het zijn dat je levenslust afneemt. Je voelt je neerslachtig en hebt weinig zin erop uit te gaan. Je wilt je terugtrekken in jezelf en je kunt (onverwerkt) verdriet ervaren. Je wordt lusteloos en ontevreden. Een andere manier waaraan je merkt dat je Hart- en Vuur-energie uit balans zijn, is als je juist hyperactief wordt. Dan stroomt de energie te onstuimig en gaat ze tegen je werken. Je stuitert van hot naar her, praat druk en je kunt je niet langer dan een paar minuten op iets concentreren. Je gaat in de overdrive en brandt op.

Hoe breng je de energie van Hart en het Vuur-element weer in balans?
Lichamelijk:

Ken je de uitdrukking: bitter in de mond maakt het hart gezond? Daar schuilt waarheid in. Eet dus regelmatig voeding met een bitter smaakje, zoals witlof en rucola. Zorg ook dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt.
Emotioneel:

Het is belangrijk te onderzoeken wat je verdrietig maakt omdat juist verdriet het Vuur-element kan belemmeren. Als het je lukt je verdriet te helen, ontstaat er ruimte om het verlangen van je hart te volgen. Dat proces kost tijd en die mag je jezelf geven. Een acupuncturist kan je daarbij goed ondersteunen. Hij of zij kan je ook helpen als bovenstaande tips niet volstaan.

 

Bron: NVA

Plaats een reactie