Nieuwsbericht februari 2015

Cupping en Moxa bij kou
De winter brengt kou met zich mee. Zeker bij vochtig en winderig weer kan deze kou extra makkelijk het lichaam binnendringen.
In mijn praktijk zie ik in deze tijd van het jaar veel mensen met klachten ten gevolge van het koude weer. De kou kan het lichaam binnendringen in met name de spieren, gewrichten, longen, buikgebied of blaas. Het kan dan klachten veroorzaken zoals: spierpijnen, gewrichtsklachten, bronchitis, kortademigheid, diarree, braken, blaasontstekingen en vaker moeten plassen.
Vanuit de Chinese geneeskunde wordt bij het bestrijden van deze vorm van kou in het lichaam gebruik gemaakt van de Cupping methode en Moxa therapie.

Cupping
Bij de Cupping methode worden glazen cups eerst verwarmd en vervolgens op de huid geplaatst waarna zij zich, door het afkoelen van de lucht, vacuüm trekken. De cups worden op speciale huidzones van de rug (of ledematen) geplaatst. Hierdoor wordt de kou uit het lichaam gehaald.
Deze methode werd niet alleen in China toegepast maar ook in het oude Griekenland en Egypte.

Moxa
Na het Cuppen kunnen bepaalde acupunctuurpunten en gebieden met Moxa worden verwarmd.
Moxa (ook wel Artemesia of Bijvoedskruid  genoemd) heeft, als het aangestoken wordt en dicht in de buurt van het lichaam wordt gehouden, een sterk verwarmende en weldadige invloed. Het bestrijdt diep doorgedrongen kou en versterkt de weerstand, wat vooral in de wintertijd erg belangrijk is.

Plaats een reactie